Maknics Gábor

Contact-image

Fizika, kémia

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Other information

Kémia-fizika szakos középiskolai tanár vagyok. Diplomámat 1980-ban szereztem a szegedi József Attila Tudományegyetem Természettudományi Karán.

A Móricz Zsigmond Gimnáziumban 1981 óta dolgozom. Szaktanári munkám mellet szívesem látok el osztályfőnöki feladatokat, nyolc osztályt vezettem az érettségiig. 1995-2013 között a reál munkaközösség vezetője voltam.

Hivatásom fontos részének tekintem a tehetséges fiatalok fejlesztését, ezért is vettem részt 1989-ben aktívan az iskolai reál tagozatos rendszer kidolgozásában. A tagozat emelt szintű kémia és fizika csoportjaiban tanítva sok diákot segítettem a sikeres felvételihez. Tanítványaim szépen szerepelnek az országos versenyeken, a közel ötven döntőbe jutott diákom közül hatan dobogós helyen végeztek.

Az első reál osztályommal 1991-ben rendeztem meg először a Reál Osztályok Találkozóját, mely  a 9-12-es reál osztályok közös szakmai programja. A hagyománnyá vált rendezvény 25. évfordulója a 2015/16--os tanévben volt. 2006 óta neves előadókat is hívunk a rendezvényre, akiknek előadása emeli a rendezvény rangját, és az előadó tudományos munkájának megismerésével népszerűsítjük diákjaink körében a tudományos munkát,a kutatói pályát. Első meghívottunk Somogyi Péter akadémikus - iskolánk egykori diákja -, az Oxfordi Egyetem Agykutató Intézetének igazgatója volt. A meghívás viszonzásaként Somogyi Péter tíz éven át minden évben kiírta az  Oxfordi Egyetem Ramon y Cajal ösztöndíj  pályázatát, melynek nyertesei közül már több szentendrei diák jutott ki Angliába, hogy betekintést  nyerjen a világhírű agykutató laboratóriumaiban folyó munkába. A mára már nemzetközivé vált pályázatot koordináltam a kezdetektől.

Eredményes munkámat 1988-ban Miniszteri dicsérettel, 1995-ben pedig Tanácsosi címmel ismerték el. 2014-ben - a már korábban végzett tanítványaim felterjesztésére - a MOL MesterM-díját kaptam meg.