Kolos Virág látogatása

Az a megtiszteltetés ért minket, hogy iskolánk névadójának Móricz Zsigmondnak az unokája, Kolos Virág  idén is ellátogatott egy irodalom órára, ahol mesélt magáról és nagyapjáról is.

Ámulva hallgattuk azokat a személyes történeteket, amelyeket sem a neten, sem az irodalom tankönyveinkben nem találhatunk az íróról.

Megtudtuk, hogy szinte állandóan írt, hogy akár egy hajójegyre, vagy egy szalvétára képes volt a gondolatait leírni azzal a ceruzával, amit a felső zsebében tartott. Ezeket a kislányaitól kapta; ha már elfogyott a ceruzájuk a sok hegyezéstől, azzal jegyzetelt az író utazásai közben.  Mesélt a leányfalui házban folyó életről, Móricz  regényeinek a forrásairól és a ház mai lakóiról. Felejthetetlen élménynek számít, hogy olyan embertől halhattuk Móricz Zsigmondról és írásairól, aki közvetlen családtag, s bár kevés időt tölthetett nagyapjával, mégis rengeteg emléket őriz róla. Köszönettel tartozunk Kolos Virágnak, hogy részt vett az óránkon, így érdekes „kulissza titkokat” tudhattunk meg Móricz Zsigmond életpályájáról és munkásságáról.

Share
Share