Róma – az örök város

Róma – az örök város (La cittáeterna)

 Csodálatos 5 napot töltött Rómában a Móricz Zsigmond Gimnázium 15 diákja Dálnoki Gabriella olasz szakos tanárnő vezetésével.

Íme egy rövid élménybeszámoló az útról:

C I A O  R A G A Z Z I !

Mikor elkezdtem szervezni ezt az utat, az motivált, hogy megismertessem diákjaimat mindazzal a sok szépséggel és élménnyel, amit Róma városa mindig is keltett és kelt bennem. A római történelem csodáival, Michelangelo freskóival,Bernini szobraival, a gasztronómia remekeivel és az olasz emberek vidámságával.

Felemelő pillanat volt a Szent Péter Bazilika előtti téren várakozni a pápai audienciára és karnyújtásra látni a Szent Atyát.  Róma nem egy város, hanem egy szimbólum. Az ókort, a világhatalmat, a kereszténységet,

a pápaságot – és még mennyi más fogalmat sűrít magába!

Csodálatos volt a naplemente az Angyalvárban, a Vatikáni Múzeum freskói, Raffaello stanzái, a Colosseum, amelyből az örökkévalóság hangulata árad.

Idegenvezetőnk nagyon jól felkészült, kedves kísérőnk volt. Sok olyan apró dolgot is elmesélt nekünk, amit az útikönyvek nem írnak le.

A tipikus „pasta”-s vacsoráknál az igazi olaszos, laza, de ugyanakkor kedves pincérek mindenkiben kellemes benyomást keltettek. De kipróbáltuk a pizza minden válfaját és az olasz fagyiknál is rájöttünk,

hogy a világon a legjobb.

Rengeteget gyalogoltunk, napi 10-15 km-t. Néha azért buszra és metróra is felszálltunk, de mint a heringek, annyian utaztak rajtuk. De a legjobb a Villa Borghese kisvonata volt, ahol a közös éneklés még talán a rendőr kordont is meghatotta. (Az esti meccs miatt rohamrendőrökbe és török szurkolókba ütköztünk.)

Nagyon jól összejött a társaság. Köszönet a gyerekeknek az illendő viselkedésért, minden a program szerint ment. Egy ilyen csoportnak szívesen szervezek egy másik olaszországi utat is.

Sajnálhatja, aki nem jött velünk.

 

Arrivedercialprossimoviaggio!

                                                                                                               Dálnoki Gabriella

                                                                                                                    olasz tanár

 

Csoport kép, valamint képgaléria alul.

 

 

Képgaléria

Share
Share