Tóth István

Német nyelv

 

Az első munkahelyem a Metrimpex Külkereskedelmi Vállalat volt, ahol 1979-től három éven át üzletkötőként dolgoztam. 1982-ben kínálkozott a lehetőség a pályaváltásra, német nemzetiségi nyelvet kezdtem el tanítani nagy lelkesedéssel az Izbégi Általános Iskolában. A rendszerváltás izgalmas és tanulságos éveit a Művelődési Minisztériumban az akkor frissen alakult Egyházi Főosztályon éltem át, ott nemzetközi kapcsolatokkal és az állam és az egyházak közötti kulturális ügyekkel foglalkoztam. A minisztériumi munkám során azonban hiányzott a tanítás, így 1990-ben némettanárként tértem vissza egykori középiskolámba, a Móricz Zsigmond Gimnáziumba, ahol azóta is örömmel oktatok.

Az elmúlt évtizedekben a következő képesítéseket szereztem:  külkereskedelmi üzemgazdász (Külkereskedelmi Főiskola, 1979), orosz és német külkereskedelmi szaknyelvvel bővített felsőfokú nyelvvizsga (1979), német nyelvtanár (ELTE, 2000), zenekari tag működési engedély (Országos Filharmónia, 1985).

A tanári munkám során a következő elismerésekben részesültem: Miniszteri dicséret (1989), az Év tanára díj (2011), a Klebelsberg Intézményfenntaró Központ elnökének emléklapja (2014), az Év tanára díj (2015), elismerő oklevél Tirol tartomány (Ausztria) Oktatási Hivatalának elnökétől 25 év kulturális együttműködésért (2016), Szentendre Város Pedagógiai Díja (2016)

Életemben a tanítás mellett fontos szerepet tölt be a régizene. 1980-tól közreműködöje voltam a Bakfark Bálint Lanttriónak, tagja a Kecskés együttesnek, 1990 óta pedig a Vagantes trióval népszerűsítjük a régi korok zenéjét Magyarországon és külföldön. 8 lemezünk jelent meg és számos rádió- és TV-felvételt készítettünk.

Nős vagyok, több mint harminc éve boldog házasságban élek, három felnőtt gyermekem van.