Iskolánk egy sikeres pályázatnak köszönhetően részt vett a United Way Magyarország és a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány által közösen szervezett Innomate programban, melyre az országból 6 középiskola került kiválasztásra.  A program célja a fiatalok 21. századi készségeinek, képességeinek fejlesztése innovációs projekteken keresztül. A programzáró ötletversenyben első helyen végzett iskolánk egyik csapata. A továbbiakban a csapat beszámolóját olvashatják.

A United Way Alapítvány által szervezett InnoMate program keretein belül, 2020 november végén  megrendezésre került az országos innovációs ötletverseny, amelyen iskolánkból 8 diák vett részt. A verseny lényege az volt, hogy 4 fős csapatoknak kellett egy fontos problémára megoldást találni, mint például a túlzott áramfogyasztás, időhiány, társasági élet elhanyagolása vagy a környezetszennyezés. Az innovációs ötleteket a hetente megtartott felkészítő órákon tudták a versenyzők kidolgozni, tökéletesíteni, miközben a már szakmabeli mentorok prezentációkkal, előadásokkal és tapasztalatokkal segítették a csapatok munkáját. A több hetes ötletelés és készülés meghozta gyümölcsét. 2020. december 15-én a csapatoknak egy pitch prezentáció keretében kellett előadást tartani. Négy fős zsűri pontozta és értékelte az előadásokat. Öt csapatból az első helyezettet iskolánk Ca$hvérek csapata nyerte, Gáti Péter, Hajnal Csongor, Kerner Adrienn és Sárdy Kata közreműködésével, akik egy olyan alkalmazással álltak elő, ami gyökeresen megváltoztatja a szelektív hulladékgyűjtést. Ez az alkalmazás megkönnyíti a szelektív hulladékgyűjtést azáltal, hogy közelebb hozza egymáshoz az embereket, választ nyújt minden ezzel kapcsolatosan felmerülő kérdésre és eközben pontokat is gyűjthetünk, amiket értékes nyereményekre válthatunk be. A csapat nyereménye egy fél éves inkubációs program és egy teljes körű kutatásfelajánlás a StartITup Győr Egyesület jóvoltából, ami segít végleges formába önteni a csapat ötletét.

Őszintén szólva hatalmas élmény és tapasztalat volt számomra és a csapatom számára is egyaránt. Külön meg szeretném köszönni a felkészítő tanárainknak Balaton- Takács Valéria és Szentendrey Rita tanárnőknek, hogy ösztönöztek minket, segítettek és támogattak mindenben és, hogy a végsőkig szurkoltak nekünk.

Gáti Péter