2015. február 20-án iskolánk mintegy 70 diákja tekinthette meg Mary Shelley Frankenstein című művének angol nyelvű feldolgozását az American Drama Group előadásában, az Uránia Filmszínházban.

Az American Drama Group egy angol anyanyelvű színészekből álló társulat, akik világszerte adják elő a legismertebb irodalmi műveket, saját feldolgozásukban. Előadásaik rendre megtöltik a színházakat, ez pedig Uránia Filmszínházban sem volt másképp.

A történet sokak számára ismert; a tudós, Victor Frankenstein, élete kísérletét akarja véghez vinni, egy értelmes élőlényt próbál teremteni. Ígéretét megszegve végre is hajtja a kísérletet, majd elszabadul a pokol.

Az előadás nagyban különbözött egy hazaitól, leginkább abban, hogy angol nyelven láttuk a darabot. Egyértelműen azok indultak előnnyel, akiknek az első nyelvük az angol, de a díszlet és a színészi játék nagyban segíti a történet megértését, így azoknak is érdemes megnézni az előadást, akik még csak 1-2 éve, vagy most kezdték az angolt, nekik is jó tapasztalat, szórakozás lesz, ugyanis a társulat (legalábbis a jelenlegi színészek) mind brit angolt beszélnek. A párbeszédek jól érthetőek voltak, nem voltak túlbonyolítva, ezzel is könnyítve a megértést.

Kevés szereplőt láthattunk a színpadon, de a színészek így is bravúrosak voltak, ugyanis mindössze 4-en töltötték be az összes szerepet.

A díszlet egyszerű, visszafogott volt, nem vonta el a figyelmet a szereplőkről, kiegészítette a történetet.

A színdarab egy bizonyos mértékig interaktív is volt, a közönség többször is az előadás része lett.

Nekem tetszett a darab, a színészek jók voltak, a történet érdekes volt, és mindezt iskolaidőben tekinthettük meg, az órák alól mentesülve! 😀

Köszönet illeti a szervezőtanárokat: Csallóné Bárányos Gabriella és Kosikné Kettős Marianna tanárnőket. Köszönjük!

A beszámolót Ferencz Bálint 9.c osztályos tanuló készítette.