Móriczos diákok is képviselték Magyarországot a Szentendre testvérvárosában, Wertheimben rendezett nemzetközi kulturális ifjúsági fesztiválon…

Beszéd nélküli színházi produkciók elkészítésére gyűlt össze az az 50 fiatal, aki 2015. szeptember 29-október 4-ig a Wertheimi Ifjúsági Kulturális Fesztiválon vett részt. A vendéglátó wertheimiek harmadszor adtak otthont a rendezvénynek, ahová a német, az olasz, az angol és a magyar testvérvárosok 12-12 fiatalt delegálhattak. Szentendre városát és Csobánkát főleg móriczos, refis és schilleres diákok képviselték, akik Csigéné Várnay Judit tanárnő és Kertész Kata vezetésével érkeztek a német testvérvárosba. A szervezési feladatokat az SZNKE elnöke, Jolanda Willemse koordinálta.

A fiatalokat a Wertheimtől 18 km-re fekvő külsheimi ifjúsági diákszállón helyezték el, ahol minden lehetőség adott volt, hogy a fiatalok közelebbről is megismerjék egymást, hisz lehetett itt biliárdozni, asztali teniszezni, csocsózni, bowlingozni, WIFI viszont (lehet, hogy nem véletlenül) nem volt. Így esténként társas játékot játszottak a fiatalok, közös szülinapokat ünnepeltek, együtt mentek úszni, vagy focizni. Szerdán wertheimi városnézésen vettek részt a csapatok, vasárnap felvonulóként aktív részesei voltak a 193. Mihály-napi búcsúnak, ami a Müncheni Sörfesztiválhoz hasonló népünnepély, hagyományőrző népcsoportok felvonulásával, kirakodó vásárral, céllövöldékkel, sörsátorral, ahol a főpolgármester, Stefan Mikulicz verte csapra az első hordó sört.

A színes program középpontjában azonban azok a workshopok álltak, ahol a fiatalok 4 vegyes nemzetiségű csoportban készültek a péntek esti közös nagy produkcióra, melyet a Wertheimi Alte Steige Iskola aulájában adtak elő. A produkciókat a Badeni Tartományi Színpad négy fiatal színésze tanította be. A workshopok témái („Bábel tornya”, Európa-erődítmény” és „Túllépni saját határainkon”) igazán aktuálisak voltak. A pantomimra, árnyékszínházra, testbeszédre épülő, minimális beszédet igénylő, 10-10 perces produkciók jól bizonyították, hogy az integráció nem nyelvtudás kérdése, nem egyirányú utca, itt mindenkinek alkalmazkodni kell. A csoportok előadásai alatt a nézőközönség az érzések széles skáláját tapasztalta meg, a meghatódottságtól kezdve a megdöbbenésen át, a lelkesedésig és a büszkeségig. Valóban ilyenek vagyunk? Igen. Az előadás után a kis „színészek” vastapsot arattak, mindenki állva ünnepelte a fiatalokat.

A záró esten Wolfgang Stein, Wertheim város polgármestere köszönetét fejezte ki a résztvevőknek, a rendezőknek és méltatta a fiatalok pozitív együttműködési példáját.Köszönjük, hogy ott lehettünk, mert életre szóló élményekkel és barátságokkal gazdagodtunk!

                                                                                                        Csigéné Várnay Judit