Az a megtiszteltetés ért minket, hogy iskolánk névadójának Móricz Zsigmondnak az unokája, Kolos Virág  idén is ellátogatott egy irodalom órára, ahol mesélt magáról és nagyapjáról is.

Ámulva hallgattuk azokat a személyes történeteket, amelyeket sem a neten, sem az irodalom tankönyveinkben nem találhatunk az íróról.

Megtudtuk, hogy szinte állandóan írt, hogy akár egy hajójegyre, vagy egy szalvétára képes volt a gondolatait leírni azzal a ceruzával, amit a felső zsebében tartott. Ezeket a kislányaitól kapta; ha már elfogyott a ceruzájuk a sok hegyezéstől, azzal jegyzetelt az író utazásai közben.  Mesélt a leányfalui házban folyó életről, Móricz  regényeinek a forrásairól és a ház mai lakóiról. Felejthetetlen élménynek számít, hogy olyan embertől halhattuk Móricz Zsigmondról és írásairól, aki közvetlen családtag, s bár kevés időt tölthetett nagyapjával, mégis rengeteg emléket őriz róla. Köszönettel tartozunk Kolos Virágnak, hogy részt vett az óránkon, így érdekes „kulissza titkokat” tudhattunk meg Móricz Zsigmond életpályájáról és munkásságáról.