A felvételi jegyzékek megnyitása előtt kérjük, hogy feltétlenül olvassák el az alábbi rövid tájékoztatót, mert a felvételi jegyzék NEM a felvett tanulók jegyzéke, azt ugyanis végleges felvételi jegyzéknek hívják és az Oktatási Hivatal felvételi központja fogja megküldeni áprilisban!

Honnan tudhatom meg, hogy felvesznek-e a gimnáziumba?

A felvételi jegyzék “csak” arra való, hogy megismerd a felvételi eredményedet. Biztosan fel fognak venni a gimnáziumba, ha a lista elején szerepelsz és első helyen jelölted meg az iskolát és a tagozatot is. DE! minden tagozat listáján szerepelsz, ahová jelentkeztél (nyilván csak egy helyre fogsz felvételt nyerni): így van ezzel minden felvételiző. Ebből az következik,hogy a listákból ki fognak esni azok a tanulók, akik sikeresen szerepeltek más első helyen megjelölt tagozaton vagy iskolában. Ezért segítségül összeálítottunk egy táblázatot, hogy az elmúlt négy év átlagában, mi volt a legutolsó hely, ahonnan felvettünk tanulót. Az, hogy idén hányadik hely lesz az utolsó, ahonnan be lehet kerülni iskolánkba, még senki nem tudja, de látható, hogy nem csupán az első 15 – 30 diák jut be a gimnáziumba.

 

Tanulmányi terület

Tervezett keretszám (kb.)

Az elmúlt négy év átlagában a lista legalacsonyabb helyezettje, aki felvételt nyert.

0001 – reál

32

111. helyezett

Az idei évben akár 10 – 20 helyes különbség is elképzelhető mindkét irányban! A számok csak azt bizonyítják, hogy nem csupán  az első 15-30 tanuló nyer biztosan felvételt.

0002 – humán

16

94. helyezett
0003 – angol négy évfolyamos

15

96. helyezett
0004 – angol öt évfolyamos

18

71. helyezett
0005 – német öt évfolyamos

14

35. helyezett
0006 – TanDem

28

98. helyezett

 

Érdemes-e módosítanom a jelentkezési sorrenden?

Szinte soha. Csak akkor, ha biztosan felvettek egy olyan tagozatra / iskolába, ahová nem is szeretnél annyira járni. Ha ugyanis nem vesznek fel oda, ahová első helyen szeretnél, akkor a másodiknak megjelölt iskolában / tagozaton ugyanolyan eséllyel szerepelsz, mintha előrébb soroltad volna. Ha hátrébb írsz valamit, csak azt éred el, hogy oda biztosan nem vesznek fel. Rengeteg erről a félretájékoztatás, sajnos még az általános iskolákban is. Ha nem vagy biztos valamiben, kérdezz minket!  (felveteli@mzsg.hu ) Ide kattintva elolvashatsz erről egy szakcikket is, akár azt az algoritmust is megismerheted, amely eldönti, hová fognak felvenni: Mikor lehet és kinek érdemes módosítani a felvételi sorrenden?

Úgyhogy se iskolát, se tagozatot ne sorolj hátrébb csak azért, mert nem vagy biztos a sikerben!

 

Felvételi jegyzékek: