2017. január 12-én a 12. évfolyam tanulói ellátogatak a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárba.

A hatalmas épületbe egy olyan kicsi ajtón léptünk be, hogy a magasabbak könnyen beverhették volna a fejüket. Meglepődtünk, amikor kiderült, hogy az óriási palota súlyát Atlasz helyett mindössze négy törpe tartja, Fadrusz János szobrai.

Egy gyönyörű tér fogadott minket, ami inkább látszott emberektől nyüzsgő kávézónak, mint könyvtárnak, de ahogy beljebb mentünk, észrevettük a könyveket, és máris tudtuk, hogy jó helyen járunk. Kabátjainkat letettük, és kedves idegenvezetőnkkel elindultunk felfedezni a könyvtár részeit.

Rengeteg könyv található itt, amikből sokat ki lehet kölcsönözni, de van két emelet, ahol a könyvek gerincén piros csík található. „Piros, tehát tilos” – ennek jelentése: a könyvet nem lehet elvinni, csak ott helyben olvasni vagy fénymásolni. Kedvencünk a gyerekkönyvtár volt, ahol a Kisherceg álomvilágának korlátlanságát mutatja be a könyvek sokasága és a könyvtár díszítése is.

Miután a könyvtári részeket végignéztük, a palotarész következett. Ott láthattunk egy nagymama nevű nagy csillárt, hihetetlen szép mintázatú termeket, és – ha egy kis időre is, de – visszacsöppenhettünk a régi palota életébe.

 

                                      Mihály Kata és Császár Alexandra

                                               12. b osztályos tanulók

További képek a látogatásról