Rendhagyó irodalomóra.

2017 szeptemberében iskolánkba látogatott Kolos Virág, Móricz Zsigmond unokája, aki mesélt nekünk a nagypapájával kapcsolatos családi emlékekből.

Megtudtuk például, hogy mi lett a családi telekkel, ahol most is Móricz Zsigmond leszármazottai élnek. Móricz szobájából emlékszobát hoztak létre, majd a hatalmas telek egy részére református templomot építettek. Azt gondoljuk, hogy Móricz Zsigmond nem volt a katolicizmus híve, mivel itáliai útja során a római pápával kezet fogott, ahelyett hogy kezet csókolt volna neki.

Leányfalusi  telkén nemcsak egy terebélyes diófa állt, ami miatt megvásárolta a telket, hanem egy szőlőültetvény is. Az író megpróbált bort készíteni, de mivel nem tudott jobbat csinálni, mint a szemben levő kocsmáros ugyanabból a szőlőből, mérgében kivágatta az ültetvényt, és gyümölcsöst telepített a helyére.

Kolos Virág mesélt nekünk Móricz Zsigmond feleségeiről és Csibével való kapcsolatáról is, aki rendszeresen témát nyújtott írásaihoz.

Sajnos csak egy személyes emléke van Kolos Virágnak nagypapájáról, az, hogy egészen kicsi korában ölében ülve fésülgette az író bajuszát. Ez azért lett rendkívüli és emlékezetes esemény a család számára, mert az író még a családból sem engedte meg senkinek, hogy a bajuszához nyúljon. Kolos Virág csak 4 éves volt, amikor Móricz Zsigmond meghalt.

A közös beszélgetés Kolos Virággal ráébresztett minket arra, hogy a neves írók és költők is csak emberek, és nekik is van magánéletük, mint bárki másnak. Ez az, ami sokkal közelebb hozta számunkra a Móricz Zsigmondról tanultakat. Nagyon közvetlen volt a hangulat, és élvezetes volt a rendhagyó irodalomóra.

Kolos Virág régebben tanárként dolgozott iskolánkban, néhány tablón felfedeztük képeit.

 

Békei Csaba, Marlen Dániel, Nagy Richárd és Pálmai Szófia

12. A osztályos tanulók