Róma – az örök város (La cittáeterna)

 Csodálatos 5 napot töltött Rómában a Móricz Zsigmond Gimnázium 15 diákja Dálnoki Gabriella olasz szakos tanárnő vezetésével.

Íme egy rövid élménybeszámoló az útról:

C I A O  R A G A Z Z I !

Mikor elkezdtem szervezni ezt az utat, az motivált, hogy megismertessem diákjaimat mindazzal a sok szépséggel és élménnyel, amit Róma városa mindig is keltett és kelt bennem. A római történelem csodáival, Michelangelo freskóival,Bernini szobraival, a gasztronómia remekeivel és az olasz emberek vidámságával.

Felemelő pillanat volt a Szent Péter Bazilika előtti téren várakozni a pápai audienciára és karnyújtásra látni a Szent Atyát.  Róma nem egy város, hanem egy szimbólum. Az ókort, a világhatalmat, a kereszténységet,

a pápaságot – és még mennyi más fogalmat sűrít magába!

Csodálatos volt a naplemente az Angyalvárban, a Vatikáni Múzeum freskói, Raffaello stanzái, a Colosseum, amelyből az örökkévalóság hangulata árad.

Idegenvezetőnk nagyon jól felkészült, kedves kísérőnk volt. Sok olyan apró dolgot is elmesélt nekünk, amit az útikönyvek nem írnak le.

A tipikus „pasta”-s vacsoráknál az igazi olaszos, laza, de ugyanakkor kedves pincérek mindenkiben kellemes benyomást keltettek. De kipróbáltuk a pizza minden válfaját és az olasz fagyiknál is rájöttünk,

hogy a világon a legjobb.

Rengeteget gyalogoltunk, napi 10-15 km-t. Néha azért buszra és metróra is felszálltunk, de mint a heringek, annyian utaztak rajtuk. De a legjobb a Villa Borghese kisvonata volt, ahol a közös éneklés még talán a rendőr kordont is meghatotta. (Az esti meccs miatt rohamrendőrökbe és török szurkolókba ütköztünk.)

Nagyon jól összejött a társaság. Köszönet a gyerekeknek az illendő viselkedésért, minden a program szerint ment. Egy ilyen csoportnak szívesen szervezek egy másik olaszországi utat is.

Sajnálhatja, aki nem jött velünk.

 

Arrivedercialprossimoviaggio!

                                                                                                               Dálnoki Gabriella

                                                                                                                    olasz tanár

 

Csoport kép, valamint képgaléria alul.

 

 

Képgaléria