Iskolánkban a Váci Tankerületi Központ másik 3 intézményével együtt (Dunabogdányi Általános Iskola és AMI, Galgagyörki Gárdony Géza Általános Iskola és a Teleki Wattay Művészeti iskola, AMI) megvalósult digitális pedagógiai módszertani fejlesztés az Európai Unió támogatásával 108 665 666 forint összegben.

A projekt keretében az elmúlt 3 évben – az intézmények által választott és a Pedagógiai Programokba beépülő – digitális pedagógiai módszertani csomagok, illetve ezekre épülő szakmai programok kerültek megvalósításra. Az intézményünkben 12 pedagógus különböző képzéseken sajátított el az ezekhez kapcsolódó kompetenciákat, akik több mint 190 tanulónk mindennapi tanítási óráit színesítették a digitális oktatási tartalmak átadásával. A projekt során szakmai műhelyeket, workshop-okat, tudásátadásokat valósítottunk meg, bevonva a digitális kompetenciafejlesztésbe a képzésben nem részt vett diákokat és pedagógus kollégákat is. A digitális eszközökkel támogatott oktatás a projekt előrehaladtával egyértelműen hozzájárult az együttműködésre alapozott képességfejlesztéshez és a gyakorlatban bizonyította, hogy ma már jogos elvárás a pedagógusok felé a digitális eszközök oktatási célra való rendszeres és tudatos használata. A VEKOP képzéssel egy időben iskolánkban kialakításra került egy digitális tanterem. Felszerelései közt szerepel a jó hangszigetelést segítő padlóburkolat, 20 darab tablet, ezek tárolására szolgáló töltők és mobil szekrények. BenQ RP703 interaktív panel, CraftBot PLUS 3D printer és hozzátartozó több színű filament.

A szaktanterem minden kolléga számára lehetőséget nyújt a tananyag szélesebb spektrumban való elsajátíttatására. Miután módunk van az osztálybontásokra, kis csoportokban dolgozunk a gyerekekkel. Ez hatékonyabb munkát jelent. A digitális eszközökön így nem kell osztozniuk, így mód van az önálló munkára épp úgy, mint a csoportmunkára. A terem magas szintű felszereltsége számtalan lehetőséget biztosít a tanórák feladatainak színesítésére.

A pályázatnak köszönhetően az iskolánk 3 db nagyértékű ArTeC robotkészlethez jutott. A készletek Studuino programozható téglát, 2 db analóg motort, 8 db szervó motort, fény-, hang-, nyomás-, gyorsulás-, infra érzékelőt, led lámpákat és hangjelzőt tartalmaznak az építőelemeken és kábeleken kívül. További robotok vásárlásával lehetőség van informatika órákon megtanulni a robotok programozását, a fizika órákon pedig méréseket végezni, azok eredményeit feldolgozni.

(Nagy Zsuzsanna informatika szaktanár, a pályázat digitális asszisztense)