Szomorúan hallottuk a hírt, hogy gimnáziumunk nagy tiszteletben álló, egykori tanára, Ijgyártó Bálint Tanár Úr, 92 éves korában elhunyt.

Ijgyártó Tanár Úr Kárpátalján, Visken született, 1976–ban telepedett le családjával Pomázon, és nyugdíjba vonulásáig – 26 éven át – volt a Móricz Zsigmond Gimnázium matematika-fizika szakos tanára. Egy olyan nagy pedagógus generáció tagja távozott most közülünk, aki nemcsak tudásával, de hihetetlen élettapasztalatával is kivívta diákjai tiszteletét. Kollégái is elismerték szakmai életútját: 2002-ben a tantestület Móricz-díjat adományozott Tanár Úrnak.

Ijgyártó Bálint Tanár Úr jellegzetes tanítási módszerei sok-sok diáknak adtak olyan biztos tudást, kapaszkodót, ami átsegítette őket még a legnehezebbnek tűnő megmérettetésen, a matematika érettségin is.

Nyugdíjas éveiben gyakran és szívesen tett eleget a kérésnek, – és ellátogatva a Móriczba egy-egy osztályfőnöki, vagy történelem órára – nagy átéléssel mesélt történelmi eseményekben gazdag életútjáról, és az egykori Szovjetunióban töltött tanár éveiről. Egész életét végigkísérte szülőföldje, Kárpátalja iránti olthatatlan szeretete, és tenniakarása.

Kalandos történetei, tekintélyt parancsoló, szálfatermetű alakja sokunknak fog hiányozni.