Móricz Zsigmond, iskolánk névadója halálának 80. évfordulója alkalmából megemlékezést tartottak sírjánál, a Fiumei úti sírkertben. Mi is jelen voltunk. Az alábbi tudósítást Németh Alina, Horváth Hanga és Varga Adél 10. évfolyamos tanulóink készítették.

“Móricz Zsigmond az egyik leghíresebb magyar regényírónk volt, aki 1942-ben, szeptember 5-én hunyt el. A megemlékezést idén, néhány nappal később szeptember 9-én tartották meg, az író sírjának felújítása miatt. Halálának 80. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésről fogunk tudósítani.

A Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) által megszervezett megemlékezés nyitott körű volt, bárki megnézhette vagy elfogadhatta az online fórumon feltöltött meghívót. Az eseményt múlt hét pénteken, szeptember 9-én, a Fiumei úti sírkertben tartották meg. Iskolánkból, a Szentendrei Móricz Zsigmond Gimnáziumból nagy számban jelentek meg a tanulók. Fél tizenegykor érkezett meg a buszunk és fél tizenkettőkor már ott álltunk a nagy író sírköve előtt. Köszöntőt mondott a NÖRI főigazgatója, Móczár Gábor, utána következtek a felolvasások, a beszédek és az emlékbeszédek. Felolvasást tartottak többek között az Úri muri című regényből is. Móczár Gábor felidézte, hogy síremléket Móricz Zsigmond jóbarátja, Medgyessy Ferenc Kossuth-díjas szobrász készítette személyesen, az író halálának 10. évfordulójára. Az igazgató megemlítette még egyebek között azt is, hogy ennek az eseménynek az volt a legfőbb célja, hogy népszerűsítse az országunkban a történelmi vagy irodalomtörténeti örökséget, ami a Fiumei Úti sírkertben található. Ezután hallhattuk Dr. Szilágyi Zsófiát, a Móricz Zsigmond Társaság elnökét és a Szegedi Tudományegyetem intézetvezetőjét valamint, mivel iskolánk neve is viseli és őrzi Móricz Zsigmond emlékét, Kerezsi Csaba tanár úr is beszédet mondott, aki a Szentendrei Móricz Zsigmond Gimnázium igazgatója. Sőt azt se felejtsük el, hogy egy móriczos tanuló. A tizenkettedikes Erdei Kitti is felolvasott az egyik híres műből. Jelen voltak még többek között Móricz Zsigmond unokái, leszármazottai. Mindeközben Hanga, akinek nem erőssége a napon való egyhelyben állás, kicsit megszédülni látszott, de ezen a problémán is felülkerekedett, amikor pár lépéssel odébb rátalált egy kis árnyékos területre, így szerencsére semmi baj nem adódott. Ezalatt a pódiumra lépett Vitályos Eszter, képviselő és miniszterhelyettes, aki kiemelte, hogy Móricz Zsigmond nem csak attól volt különleges, hogy a magyar nép minden rétegéről a parasztoktól kezdve a jómódúakig ugyanúgy írt, de a 20. század népmeséjét írta meg. A megemlékezés körülbelül egy óráig tartott, azután már csak a hazabuszozás volt hátra, összeszedtük a táskáinkat és mehettünk is haza. Ezzel véget ért a szeptember 9-i eseményekről a tudósításunk. Köszönjük a figyelmet!”