Október 3-án Szarvas Rita tanárnő és Ácsné Kovács Ildikó tanárnő meghívta iskolánkba Móricz Zsigmond unokáját, Kolos Virágot.

A vele való találkozásról így írtak tanulóink.

1. Tóth Franciska 

Kolos Virág                       

A 12.a és  a 12.b osztály érdekes előadást hallhatott Móricz Zsigmond életéről, azokról a dolgokról, amiket még Kolos Virág édesanyja, Móricz Virág mesélt neki a nagyapjáról. Elmondta,hogy ő maga igazából nem nagyon  emlékszik az íróra, csak a képek emlékeztetik rá. Megtudtuk, hogy Móricz hova járt iskolába, milyen szakon tanult az egyetemen. A kudarcok sem térítették el szándékától, hogy író legyen: álmát nem adta fel, míg célját el nem érte.

Kolos Virág beszélt Móricz feleségeiről, hogy kivel milyen szoros volt a kapcsolata. Az író első felesége iránti érzései élete végéig megmaradtak.

Az előadó ajánlotta az édesanyja művét, az „Apám regénye” című életrajzi visszaemlékezést.

Kolos Virág       

Az emberekkel nagyon ritkán esik meg, hogy találkoznak egy híres író unokájával.

Nekem nagy élmény volt, hogy diákként találkoztam vele, és meghallgattam az előadást. Nagyon hasznosnak tartottam, és sokat segített visszaemlékezni a tanult dolgokra, mivel pár nappal később témazárót írtunk Móriczból.  Élvezetes és megható volt hallgatni  Kolos Virágot, ahogy nagyapaként említi iskolánk névadóját.

 Tapssal és virággal köszöntük  meg az előadást.

Utólag arra gondoltam, hogy milyen jó lenne, ha egyszer az én unokám is ilyen őszintén és kedvesen mesélne rólam.

                                                                                      Tóth Franciska                             

                                                                                              12.a

 

2. Török Loretta – Szlovák Alexa 

              Nagyszerű élmény volt Kolos Virág előadására beülni. A tankönyvek és az internet által nem ismert információkat osztott meg velünk, amiért nagyon hálásak vagyunk. Móricz származásáról, családjáról személyes tapasztalatai alapján számolt be, lévén, hogy az egyik unokája, akit még a nagy író dajkálhatott. Olyan érdekességeket hallottunk, amit nem írtak meg sehol. Megismertük a gyerekkori gyakori költözések részleteit, a gyerek Móricz Zsigmond iskolához való viszonyát és a tanuláshoz való hozzáállását, majd a rögös utat az íróvá válásig.

             Végzős diákként átértékeltük magunkban, hogy mit jelent kitartónak lenni, hogy miért érdemes küzdeni; megértettük, hogy iskolánk névadója miért és hogyan törekedett olyan kitartóan arra, hogy író lehessen, és az álmai valóra váljanak. Sokak kedvence volt az a történet, amikor Móricz Leányfalun egy terebélyes diófát vásárolt, de kapott vele egy szőlőst is, ám a borgazdaság minden igyekezete ellenére sem indult be. Jó volt az író azon cselekedeteit is megismerni, amelyek nem a nagy író szerepéhez tartoznak, hanem egy másik oldaláról: a humoros, családcentrikus apa szerepében látni.  Olyan apró-cseprő dolgokat is hallottunk, mint az ingzsebben tartott tövig hegyezett ceruzák története, amelyekkel minden buzgón följegyzett, és beépített regényeibe.

Ezúton is tiszteletteljesen köszönjük Kolos Virágnak, hogy eljött hozzánk és megajándékozott egy páratlanul érdekes irodalomórával.

 

                                                                       Török Loretta – Szlovák Alexa 12.B

 

3. Csorba Gábor       

Ahogy felcseperedtünk, egyre jobban megismertük Móricz Zsigmond munkásságát, az óvodában a gyerekverseit (A török és a tehenek, Iciri-piciri), az iskolában a pályáját, néhány művét (Légy jó mindhalálig), és közben fel sem merült bennünk a kérdés, hogy magánéletének mik voltak az érdekesebb állomásai, és az sem, hogy vajon él-e még leszármazottja.

Most gimnazistaként ezekre mind választ kaptunk. Az utóbbi 2-3 évben már hallottuk innen-onnan, hogy a gimnáziumban járt Móricz unokája, sőt azt is, hogy egyszer fogunk vele találkozni. Ez az időpont most érkezett el.

Idén nekünk, a 12.A és 12.B osztályosoknak volt alkalmunk meghallgatni Kolos Virág tanárnő – aki gimnáziumunkban tanított egykor – előadását, amelyből sok érdekes, kevésbé ismert történetet ismerhettünk meg nagyapjáról, Móriczról, illetve néhány személyes érdekességet arról, hogy neki milyen előnyei, hátrányai adódtak abból, hogy ismert írónk unokája.

Ha valakit mélyebben érdekel a téma, akkor nézzen be Leányfalun a Móricz emlékházba, vagy legyen móriczos, és élje át azt, mint most mi.

Valószínűleg mindannyiunknak meghatározó élmény marad ez az óra, hiszen kevesen mondhatják el magukról, hogy találkoztak Móricz Zsigmond unokájával.

 

                                                                    Csorba Gábor           12.A