A Gimnáziumunkban szeptember hónap folyamán három nemzetközi projekt megvalósításának és előkészítésének történtek látványos eseményei.

  • Szeptember 10 és 14 között egy Erasmus projekt (Physical Activity and Healthy Lifestyle in European Secondary Schools) keretében történő szakmai találkozónak adtunk otthont. Az európai középiskolák testneveléssel, fizikai aktivitás növelésével és egészséges életmóddal kapcsolatos szakmai együttműködésében luxemburgi, spanyol, ír és portugál csoportok vettek részt, programjukat testnevelő tanáraink szervezték. A több mint egy éve tartó projektben Magyarország volt a tudásmegosztás, tapasztalatcsere utolsó állomása, a projekt hamarosan a szervező országban, Luxemburgban zárul.
  • Szeptember 20-án a gimnáziumban egy csehországi projekt előkészítésének keretében Kerezsi Csaba igazgató Úr és Buttyánné Frajka Zita francia nyelvtanár találkozott Milan Simko nyugalmazott követ-tanácsossal, aki jelenleg a cseh Parlament képviselőházában létrejött Cseh-Magyar Baráti Csoport elnökasszonyának asszisztense. Vele érkezett a nymburki Bohumil Hrabal gimnáziumot képviselő cseh küldöttség és jelen volt a Pest Megye Önkormányzatának alelnöke, Karácsony Ádám (egykori móriczos diákunk). Pest vármegyének a Cseh Köztársaság Prágai Közép-Csehországi régiójával van együttműködési megállapodása, ahol Nymburk is található. Reményeink szerint egy cseh – magyar – francia együttműködés valósulhat meg a három ország diákjai között. Az együttműködés Hrabal életműve köré szerveződik.

 

  • Szeptember 21 és 25. között hat diákunk vett részt Szentendre testvérvárosában, Huntingdon-Godmanchesterben egy művészeti projekten. Az Önkormányzat (képviselte Fülöp Zsolt polgármester Úr és Helyes Imre külkapcsolati tanácsnok, képviselő) és a Szentendrei Nemzetközi Kapcsolatainak Egyesülete (képviselte Jolanda Willemse elnökasszony) szervezésében történő utazáson egy művészeti projekt keretében tanulóink, más testvérvárosok diákjaival, kültéri falfestményeket alkottak. Bádonyi Kinga rajz és vizuális kultúra szakos tanárnő kísérte és segítette diákjainkat, akiknek alkotásai és nyitottsága nagy elismerést váltottak ki.