A vizsgát a két héttel ezelőtt meghallgatott két előadáshoz (Farkas Kata filozófus és Fellner Máté tanár úr előadásai) kapcsolódó feladatokkal kell teljesíteni. A feladat két részből áll: egy „beugró” esszé elkészítéséből és egy on-line teszt kitöltéséből. Osztályzatot csak a teszt kitöltésére fogtok kapni, de ennek előfeltétele az esszé elküldése elektronikus formában.

 

I. „Beugró” esszé elkészítése

A filozófiai témájú esszé témája az alábbi két lehetőség egyike legyen:

a) Dalszöveg elemzése

Egy filozófiai gondolatokat is tartalmazó kortárs dal szövegének elemzése. A választható dalszövegeket mellékeltük, melyek közül akár több is választható és elemezhető. Az elemzésben fel kell fedezni valamilyen filozófiai gondolatot a szövegben, de nincsen egy elvárt válasz, kifejtheted a saját gondolataidat ezzel kapcsolatban. Viszont elvárás, hogy közben legalább két ismert filozófusra és az ő gondolataira hivatkozz.

b) Saját filozófiám

Saját gondolatok kifejtése egy filozófiához kapcsolódó témáról, ami téged foglalkoztat, vagy amiről részletesebb ismeretekkel rendelkezel. Ebben a változatban is hivatkozni kell legalább két filozófus elméleteire, akiknek a gondolatai hatottak rád.

Bármelyik változatot választod, be kell tartani a következő formai és tartalmi követelményeket:

Formai követelmények:

  • A4-es oldal 2,5 cm-es margókkal, másfeles sortávolság, 12-es betűméret, Times New Roman betűtípus.
  • Maximlisan két, minimálisan egy oldalas terjedelem.
  • A szöveg összefüggő mondatokból álljon, igyekezz igényesen, szépen megfogalmazni a mondanivalódat!
  • Az esszé helyesírási hibákat ne tartalmazzon!

    Tartalmi követelmények:

  • Szerepeljen az esszében legalább két filozófus elmélete.
  • A fogalmazás végén tüntess fel néhányat az általad használt források közül! (Pl. internetes honlapok esetén link bemásolása, könyv, újságcikk esetén szerző és cím.)
  • Az esszé nem tartalmazhat egy-egy mondatnál hosszabb idézeteket. Különösen kerülni kell máshol olvasott szövegek bemásolását a saját fogalmazásodba. A      dokumentumot plágium-ellenőrző programmal átvizsgáljuk, a plagizálás következményeket von maga után!

Az esszé elküldése:

II. On-line teszt kitöltése

Az on-line teszt linkjét arra az e-mail címre küldjük, amelyről az esszéd beérkezett, legkésőbb a beérkezést követő munkanapon.

A tesztek filozófiához kapcsolódó kérdéseket tartalmaznak, amelyekre mindig egyetlen helyes válasz adható. A kérdések a két előadáson elhangzottakhoz kapcsolódnak, részben azonban külön utánajárást is igényelnek. Mivel időkorlát nincs a tesztek kitöltésére, az elért eredmény csak a ti alaposságotokon múlik, fel lehet hozzá használni a saját jegyzeteiteket, tankönyveket és az internetet is.

A teszt kitöltésének határideje: 2015. április 19. (vasárnap) 20.00 óra.

 

Melléklet – választható dalszövegek

 

Quimby Kispál és a borz Punnany Masiff
Most múlik pontosan Etetés Élvezd
Viharon túl, szélcsendben innen Levesek porból Szabadon
Magam adom Zsákmányállat  
Zéró dal Hello  
Androidő Csiga